Welcome to our website !

Mutlu Eden Gelenekler: Kırk Uçurma

By 06:53:00 , , , , , ,

Toplumuzda devam eden bizlere aile, dost, kardeş, arkadaş olmanın önemini hatırlatan güzel gelenekler var. Bunlardan biri kırk uçurma.
Kırk uçurma veya kırklama töreninin kökenine baktığımızda eski bir şaman geleneği olduğunu görüyoruz. Bu ritüelin gerçekleştirilmesinde bebeğin banyo suyuna eklenen ayı ve güneşi sembolize eden eşyaların yanı sıra 40 adet taş kullanılıyor. Bebeğe kırklık denen yeni bir elbise giydiriliyor.
40 günün doldurulmasının amacı ritüelin başladığı dönemde kötü ruhlardan korunmak olarak belirtilmişse de günümüzde sağlık önlemi olarak bebekler 40 günlük olana kadar dışarı çıkarılmıyor. 40 gününü dolduran bebekler için kırk uçurması düzenleniyor, bebekle birlikte yumurta ve hediye toplamaya çıkılıyor. Bu süreçte bebeğin ve annenin başına un sürülüyor, bunun uzun yaşamayı, ihtiyarlığı ve bilgeliği simgelediği söyleniyor.
Sevgili arkadaşımız Sanem'in yeğeni Güneş için hazırladığı kırk uçurma sepetini ve içindekileri sizlerle paylaşacağız.
Sepetin içerisine geleneklere uygun olarak yumurta, şeker, pamuk ve küçük bir hediye konuyor. Pamuk, pamuk gibi ömrü ve kalbi olması, şeker tatlı dilli olması, yumurta çoğalması dileklerini sembolize ediyor. 
Sepeti bebeğin cinsiyetine göre pembe veya mavi hazırlayabileceğiniz gibi her iki cinsiyete uygun olarak sarı, beyaz gibi renklerde de hazırlayabilirsiniz. Sepet çeşitleri için tıktık
Yumurtaları ve pamuğu doğrudan sepete eklemek yerine tül torbalara koyarak görselliği pekiştirebilirsiniz.



Ekleyeceğiniz küçük sürprizlerle birlikte kırk uçurma sepeti hazır 😊
Princess Peanut ekibi olarak görseller için sevgili arkadaşımız Sanem'e çok teşekkür ederiz. Güneş bebeğe uzun, mutlu ve sağlıklı bir ömür dileriz.
Mutlu günler ❤

You Might Also Like

0 yorum