Welcome to our website !

Çağın Yiyeceği Chia ve Chia Puding Tarifi😋

By 11:12:00 , , ,

Yine sağlık dolu bir yiyeceği sizinle paylaşmak istedik. 'Hep adını bir yerlerde duyduğumuz, son günlerde popüler olmaya başlayan bu chia nedir?' 'Neden bugüne kadar adını duymamıştık?' sorularını yanıtladıktan sonra sizlere dünyanın en kolay, en besleyici, en lezzetli puding tarifini vereceğiz.
Chia, dünyanın en sağlıklı gıdaları arasında sayılıyor. Bitkinin ana yurdu Güney Amerika. Chia Maya ve Aztek uygarlıkları tarafından kullanılan bir yiyecek. Bazı kaynaklara göre milattan önce 3500 yılından bu yana kullanıyor. Bitkinin sağladığı uzun süreli enerji sayesinde Maya ve Aztek uygarlıkları için önemli bir besin kaynağı haline gelmiş. Chia, Maya dilinde güç anlamına geliyor. Günümüzde yüksek besin içeriği nedeniyle 'süper yiyecek' olarak anılıyor. 28 gram chia tohumunda 11 gram lif, 4 gram protein, 5 gramı omega-3 olmak üzere toplam 9 gram yağ bulunuyor. Ayrıca bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının % 18'ini, mangan ihtiyacının % 30'unu, magnezyum ihtiyacının % 30'unu, fosfor ihtiyacının % 27'sini içeriyor.  Yine içerisinde çinko, niasin, potasyum, B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor.

Chia, yüksek kaliteli protein ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin. Lifli içeriği sayesinde sindirim sisteminin dostu. Somon balığından daha fazla omega 3, süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum içerdiğini de unutmamak gerek. 
Bu kadar iyi bir besini niçin beslenmemizin bir parçası haline getirmeyelim? Chia ile yapılan her şeyin mükemmel bir lezzete sahip olduğunu söylemem gerek. Yakın zamana kadar besin değerinin önemini bu denli bilmediğim chia ile gecikmeli olarak tanıştığım için üzgünüm. Şimdi arayı kapatmaya çalıştığımdan neredeyse chianın bulunduğu her tarifi deniyorum.😊 


Chia sıvı ile bir araya geldiğinde jel kıvamına geliyor. Bu yüzden pudingini yapmak çok popüler olmuş. Hemen kendi favori tarifimizi de paylaşalım. 3/4 su bardağı süte, 1 tatlı kaşığı bal koyup karışıyoruz. Karıştırma işlemini daha kolay olmadı bakımından sütü ısıtarak da yapabilirsiniz. İçerisine 3 yemek kaşığı chia koyup karıştırıyoruz. Dilediğiniz meyveyi içerisine ekleyebilirsiniz. Biz yazdan kalma buzlukta bekleyen kirazlarımızı bu tarif için değerlendirdik, nefis oldu. Ayrıca hindistan cevizi, damla sakızı veya vanilya bu tarife çok yakışıyor. Damak zevkinize göre şekillendirin. Tarifin temeli chia, süt ve bal karışımında😋 


Chia tohumunu diğer tatlılarla da karıştırabilirsiniz. Örneğin kakaolu pudingle harika oluyor.

Afiyet olsun😋🍬

You Might Also Like

0 yorum